Så styrs en bostadsrättsförening
Hur en bostadsrättsförening fungerar regleras i grunden av Bostadsrättslagen. Det gör att det finns flera krav på en bostadsrättsförening som påverkar livet i föreningen för dess medlemmar.
Föreningsstämma och styrelse
Varje år måste alla bostadsrättsföreningar hålla minst en föreningsstämma. Den ordinarie föreningsstämman kallas årsstämma och ska hållas inom sex månader från att räkenskapsåret avslutats. Utöver årsstämman kan styrelsen i en bostadsrättsförening kalla till extra föreningsstämmor, exempelvis för att besluta om nya stadgar.
På årsstämman lägger styrelsen fram bostadsrättsföreningens årsredovisning och revisionsberättelse. Utifrån årsredovisningen fattas sedan ett flertal beslut om föreningens ekonomi. Dessutom är det under stämman som medlemmarna utser styrelsen. I vissa fall tillsätts en valberedning i en BRF, som får i uppdrag att arbeta fram nya förslag på kandidater till styrelsen. Dock finns det inget lagstadgat krav om detta. Styrelsens uppdrag är att fatta beslut som rör den löpande driften, och att se till så att medlemmarna uppfyller sina skyldigheter i föreningen.
Styrelse
Ordförande:
Fredrik Hjert
Ledamöter:
Anders Wiberg, Katalin Danko, Sofie Loefgren, Helena Fälting.
Suppleant:
Christoffer Björklund
Stadgar i bostadsrättföreningen
I stadgarna bestäms bostadsrättsföreningens regler för verksamheten och de sätter upp en ram för medlemmarnas rättigheter och skyldigheter. Enligt Bostadsrättslagen måste alla bostadsrättsföreningar ha registrerade och godkända stadgar. Lagen anger också ett minimum för vad som måste finnas med i stadgarna. Några av stadgarnas viktigaste bestämmelser är de som handlar om vem som ansvarar för yttre och inre underhåll, och vad föreningen respektive medlemmarna ska betala för. Det finns dessutom i olika lagar ett flertal tvingande bestämmelser om vad föreningen inte kan ta med i sina stadgar.